אחד מהמצבים הגופניים השכיחים אשר גורמים לבעיות פריון אצל גברים. למרות שכיחותו היחסית, גברים רבים אינם יודעים כי יש להם וריקוצלה, ולרוב מגלים את הבעיה בבדיקה גופנית של שק האשכים טרם גיוס אצל נערים, או בעת בדיקה כחלק מבירור רפואי לאי-פוריות.
וריקוצל (דליות באשכים) נגרמות עקב הפרעה בניקוז הורידי של האשך. כתוצאה מכך נגרמת הרחבה של הורידים מסביב לאשך (ראו תרשים מצורף). הגורם להפרעה בניקוז הורידי לא ברורה לחלוטין.
מהו וריקוצל?
וריקוצל הנו מצב נפוץ ביותר ומופיע ב- 10 עד 15 אחוזים מהגברים הצעירים. בקרב גברים עם הפרעת פריון ראשונית (גברים ללא ילדים או שבת זוגתם לא הרתה בעבר) וריקוצל נפוץ אף יותר מכך (35 ל- 40 אחוזים). לבסוף, בקרב גברים עם הפרעת פריון משנית (עם ילדים או שבת זוגתם הרתה בעבר), וריקוצל מופיע בעד 80%.
כיום, מרבית הגברים עם וריקוצל אינם מודעים לכך. לרוב, וריקוצל מאובחן בעת בדיקה לפני גיוס או במהלך ברור להפרעת פריון.
הבעיה יכולה להופיע בדרגות שונות בהתאם לחומרת הבדיקה הגופנית וממצאי בדיקת האולטרסאונד (דרגה 1,2 או 3).
וריקוצל יכול לגרום למגוון הפרעות כגון הפרעה בהתפתחות וגדילה תקינה של האשך, פגיעה בייצור הטסטוסטרון באשך והפרעת פריון ראשונית או שניונית. במקרים מסוימים, בעיקר בגברים צעירים, במקביל לוריקוצל המטופלים מציינים כאבים באשך.
כאשר ישנה הוכחה לפגיעה בתפקוד האשך (ספירת זרע לא תקינה, נפח אשך קטן יחסית לאשך השני, אי יכולת להיכנס עם בת זוג להריון) יש מקום לשקול טיפול. כאב ממושך אשר נשללו סיבות אחרות לו הנו גם התוויה לטיפול בוריקוצל.
אופן הבדיקה של וריקוצל
הברור לוריקוצל כולל 2 ספירות זרע ובדיקת אולטרסאונד אשכים להוכחת הוריקוצל והפגיעה באשך.
דרגות וריקוצלה:
ניתן לחלק את חומרת הוריקוצל בהתאם לממצאי הסונר והבדיקה הגופנית:
דרגה 1: לא ניתן למישוש ומודגם רק בבדיקת אולטרסאונד.
דרגה 2: ניתן למישוש רק לאחר העלאת לחץ תוך בטני.
דרגה 3: ניתן לראותו ללא מישוש מבעד לשק האשכים ומודגמת זרימת דם הפוכה באולטרסאונד.
האם ייתכנו סיבוכים עקב חוסר טיפול?
ביצוע בדיקה היא הכרחית בעיקר בגיל ההתבגרות בכדי לזהות פגיעה באשך אשר הנה הפיכה במידה ומטפלים בזמן בוריקצל. בגברים מבוגרים יותר, הסיכוי להתאוששות של האשך נמוכה גם לאחר תיקון הוריקוצל.
האם הפגיעה היא בלתי הפיכה?
ככל שמקדימים את הטיפול אז הסיכוי להצלחת הטיפול גבוהה יותר. ביצוע בדיקה היא הכרחית בעיקר בגיל ההתבגרות בכדי לזהות פגיעה באשך. בגברים מבוגרים יותר, הסיכוי להתאוששות של האשך נמוכה גם לאחר תיקון הוריקוצל.
וריקוצלה – טיפול ניתוחי או ביצוע מעקב שוטף?
הטיפול בוריקוצל הינו ניתוחי ומטרתו קשירות ורידי האשך בכדי להפחית את זרימת הדם בהם. קיימים מספר ניתוחים לתיקון וריקוצל הנבדלים אחד מהשני בגובה החתך דרכו מגיעים לורידים. במהלך הניתוח מבוצע חתך קטן בבטן התחתונה או במפשעה ודרכו נחשפים הורידים המורחבים. ורידים אלו נקשרים ונחתכים.
מה הסיכוי לסיבוכים לאחר הניתוח?
הסיבוכים לאחר ניתוח לתיקון וריקוצל נדירים ולרוב קלים. הסיבוכים האפשריים הינם התפתחות הידרוצל (הצטברות נוזלים במעטפות שסביב האשך וחזרה של הרחבת ורידי האשך במידה ולא כולם נקשרו. במקרים נדירים ביותר (<2%), נגרמת פגיעה באספקת הדם העורקי לאשך.
יש לך שאלות נוספות?
ביצוע בדיקה היא הכרחית בעיקר בגיל ההתבגרות בכדי לזהות פגיעה באשך אשר הנה הפיכה במידה ומטפלים בה בזמן. צרו קשר עם המרפאה לקביעת בדיקה